Det er mange ulike grunner til å oppsøke psykolog. I første samtale vil du derfor få tid til å fortelle hva som gjør at du søker samtaler. Vi bruker timen til å få en forståelse av dine opplevelser, hva som er vondt, vanskelig eller utfordrende, og hva som blir viktig å ha fokus på videre i kontakten. Vi ønsker også å se hvordan du har det i sammenheng med din livssituasjon og om det er andre ting du kan gjøre i tillegg til terapisamtaler. Du trenger ikke ha psykiske vansker for å søke samtaler. Du kan også ta kontakt om du ønsker personlig utvikling på enkelte områder i livet eller trenger hjelp og støtte i en krevende livssituasjon.
Terapi er et samarbeid, mellom deg og psykologen, som tar utgangspunkt i deg, din historie og din livssituasjon. Fokus og behandlingstilnærming kan endres i løpet av prosessen, og vi er opptatt av tilbakemelding fra deg om hvordan du opplever samtalene. Kontakten vår kan være av kortere eller lengre varighet. Vi bruker elementer fra ulike behandlingstilnærminger.
Under beskriver vi noen former for psykoterapi.
Psykodynamisk psykoterapi
Er en relasjonsorientert terapiform som ser personlighet og psykisk helse i sammenheng med nære relasjoner i fortid og nåtid. Vi lever både i en ytre verden, med for eksempel kjæreste, familie, barn, venner, arbeid og fritid, og i en indre verden med tanker, følelser og forestillinger. I terapien kan vi utforske sammenhenger mellom indre og ytre virkelighet. Vi kan se på hvordan tidligere erfaringer lever videre i oss og påvirker hvordan vi har det med oss selv og i våre relasjoner. Terapien er en utforskende prosess, der vi forsøker skape mening og forståelse for vanskelige tanker, følelser og kroppslige reaksjoner, og der vi søker å finne veier mot bedre liv og helse. Mye av det vi kjenner og opplever kan være mer eller mindre ubevisst for oss. I terapien forsøker vi å bli mer bevisst for eksempel hvordan vi opplever oss selv i relasjoner, beskytter oss selv, og forsøker å håndtere smertefulle erfaringer. Psykodynamisk terapi er opptatt av å utforske klientens subjektive opplevelse, anerkjenne følelsesmessig smerte, og hjelpe til å finne nye måter å mestre utfordringer. Tema som ofte kommer opp i terapien handler om opplevelser i relasjon til andre og hvordan man har det med seg selv. Det kan for eksempel være vonde grenseoverskridende opplevelser, fravær av viktige omsorgspersoner, vansker med å stole på andre, sorg over tap, frykt for å være avhengig av noen, klare å ta bedre vare på seg selv, sinne over å bli sviktet, redsel for ikke å bli likt eller tålt.
Psykodynamisk psykoterapi kan være av kortere eller lengre varighet.